На 5 000 км от бреговете на Нова Зеландия и на

...
На 5 000 км от бреговете на Нова Зеландия и на
Коментари Харесай

Немо: Най-самотното място на Земята

На 5 000 км от крайбрежията на Нова Зеландия и на 3 000 км северно от Антарктида, точка Немо е толкоз надалеч от сушата, че най-близките хора постоянно са астронавтите на борда на Международната галактическа станция, която обикаля на 227 морски благи над Земята.

Именно тази раздалеченост изяснява за какво МКС, откакто бъде пенсионирана през 2030 година, ще завърши дните си тук, падайки на Земята, с цел да се причисли към други изведени от употреба галактически станции, спътници и галактически боклуци. Това е международното галактическо гробище.

От 70-те години на предишния век насам галактическите страни изхвърлят боклука си в региона към точка Немо, наречена на името на капитан Немо от романа на Жул Верн " Двадесет хиляди левги под водата ".

Известен още като Океански полюс на недостижимост или Необитаема зона в Южния Тихи океан, точните координати на най-отдалечената точка в света са изчислени от канадско-руския инженер Хрвое Лукатела през 1992 година

Според изследване от 2019 година от 1971 година насам в този регион са потънали повече от 263 галактически парчета, в това число съветската галактическа станция " Мир " и първата галактическа станция на НАСА " Скайлаб ". Те не са непокътнати монументи на историята на галактическите пътувания, а евентуално са фрагментирани парчета, разпръснати на огромна повърхност.

" Това е най-голямата океанска зона без никакви острови. Това е просто най-безопасният регион, в който се вписва дългата зона на рухване на парчета след повторното нахлуване в атмосферата ", споделя Холгер Краг, началник на Програмния офис за галактическа сигурност в Европейската галактическа организация.

Точка Немо е отвън юрисдикцията на която и да е страна и е лишен от всевъзможен човешки живот - макар че не е свободна от следи от човешко влияние. В допълнение към галактическите отпадъци на морското дъно, във водите бяха открити частици микропластмаса, когато през 2018 година през района минаха яхти от надпреварата Volvo Ocean Race

Най-добра процедура

Космически отпадъци като остарели спътници всекидневно навлизат в земната атмосфера, макар че множеството от тях остават незабелязани, тъй като изгарят доста преди да съумеят да паднат на земята.

Само по-големите галактически боклуци - като елементи от галактически кораби и ракети - съставляват доста дребен риск за хората и инфраструктурата на земята. Космическите организации и операторите би трябвало да възнамеряват добре авансово, с цел да подсигуряват, че той ще падне на Земята в това отдалечено парченце от океана.

В случая с Международната галактическа станция НАСА заяви, че МКС ще стартира маневри за подготовка за деорбитиране още през 2026 година, като понижи височината на галактическата лаборатория, като се чака тя да падне назад на Земята през 2031 година Точните периоди на маневрите зависят от интензивността на слънчевия цикъл и неговото влияние върху земната атмосфера.

" По-високата слънчева интензивност има наклонност да уголемява земната атмосфера и да усилва съпротивлението против скоростта на МКС, което води до по-голямо противодействие и естествена загуба на височина ", съобщи НАСА в неотдавна оповестен документ, очертаващ проектите за извеждане от употреба на МКС.

VOA Weekend Travel Fact????✈️:

Guess what, travel enthusiasts? There`s a place in the Pacific Ocean called Point Nemo. It`s the spot furthest from any land, meaning you`re closer to astronauts in the International Space Station than any human on Earth when you`re there!???????? Talk…
— Vacation Ownership Advisor (@VOACONCIERGE)

" Космическите организации и комерсиалните оператори би трябвало също по този начин да уведомят органите, контролиращи полетите и корабоплаването - нормално в Чили, Нова Зеландия и Таити - за местоположението, времето и размерите на зоните на рухване на парчета. Около два полета дневно минават през въздушното пространство ", сподели Краг. Тези органи изготвят стандартизирано известие, което се изпраща на въздушния и морския трафик.

По-голям проблем от галактическите кораби, които се озовават в точка Немо са парчетата космически кораби, които правят по този начин нареченото " неконтролирано наново нахлуване " в земната атмосфера.

През юни 2021 година НАСА разкритикува Китай, че не е съумял да " съблюдава виновните стандарти ", откакто парчета от неконтролираната му ракета " Лонг Марч 5Б " паднаха в Индийския океан.

" Космонавтите би трябвало да сведат до най-малко рисковете за хората и имуществото на Земята от повторното нахлуване на галактически обекти и да усилят прозрачността във връзка с тези интервенции ", съобщи тогава админът на НАСА Бил Нелсън.

Средно 100-200 тона галактически отпадък навлизат неконтролирано в земната атмосфера всяка година, само че множеството галактически специалисти считат, че връщането в атмосферата е най-желаният резултат за галактическия отпадък.

По-голямата част от тях остават над нас, където могат да се сблъскат с функциониращи спътници, да основат още отпадъци и да застрашат човешкия живот на галактическите кораби с екипаж.

Според отчет на НАСА, оповестен предходната година, в орбита към Земята се намират най-малко 26 000 галактически боклука с размер на топка за тенис, или по-голям, които могат да унищожат сателит при сблъсък; над 500 000 боклука с размер на мрамор, задоволително огромни, с цел да причинят вреди на галактически кораби или спътници; и над 100 милиона боклука с размер на зрънце сол, които могат да пробият скафандър.

Кофа за отпадък в океана?

Приземяването на галактически отпадък в океанските дълбини на точка Немо е минимум неприятният вид, споделя Вито Де Лучия, професор по право. Някои проучвания сочат, че заради океанските течения в този район - прочут като Южнотихоокеанския гир - той не е изключително биологично разнороден. Океанографът Аутун Пурсер, докторант в Института " Алфред Вегенер " в Бремерхафен, Германия, съобщи, че е бил покрай региона и че морското дъно евентуално ще бъде населявано от морски краставици, октоподи и " странни риби ".

" Като цяло храната е малко, защото се намира в средата на Тихоокеанския гир, регион с ниска работливост и малко издигащи се води, богати на хранителни субстанции, тъй че макар че ще има животни на морското дъно, евентуално там няма да има висока биомаса ", сподели той.

Краг от Европейската галактическа организация съобщи, че галактическите обекти, които кацат в океана, нормално са направени от неръждаема стомана, исполин или алуминий и не са токсични.

" Това са не повече от няколко десетки метрични тона годишно. Отново навлизащите фрагменти не плават, а потъват и заради това не съставляват заплаха за корабния трафик. В съпоставяне с многото изгубени контейнери и потънали кораби, количеството галактически хардуер е незначително малко. "

Той означи, че някои ракетни горива са токсични, само че че те изгарят по време на повторното влизане в атмосферата.

Краг съобщи, че ЕКА работи по по този начин наречената от него технология " дизайн за разпад ", която ще размени алуминия, титана и стоманата с материали, които ще се разтопят при повторното влизане в атмосферата.

Към този миг галактическата гробница е на повече от половин век. Любопитен факт е, че най-близката цивилизация до точка Немо, това са космонавтите, които летят над нея всеки ден.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР